امروزه بسیاری از افراد دارای کسب و کارهای اینترنتی بوده و بخش عمدهای از درآمد خود را توسط فضای مجازی و تبلیغ در آن به دست میآورند. همچنین فضای مجازی مانند یک راهنما برای همهی افراد عمل کرده و بعد از به وجود آمدن هر سوالی، سریعترین و پرکاربردترین پاسخ را در اختیار افراد قرار میدهد.
این مطالبی که در سایتها و پیجهای مختلف متناسب با نیاز و درخواست خود پیدا میکنید، افرادی تحت عنوان کارشناس تولید محتوا جمع آوری کردهاند. تولید محتوا در بازار کار امروز، جزو شغلهای جدید و محبوب بین افراد با درآمد و آیندهی شغلی خوب به شمار میرود. در ادامه به بررسی موقعیتهای شغلی مختلف در بخش تولید محتوا میپردازیم.
تعریف محتوا و دلیل نیاز به آن
از زمانهای بسیار دور، نوشتن متنهای تبلیغاتی در روزنامه و مجلات برای معرفی شرکتهای مختلف به عموم مردم امری رایج بوده است. اما امروزه با پیشرفت چشمگیری که در فضای مجازی و اینترنت به وجود آمده است، شرکت یا کسب و کاری که به شیوهای درست خود را در این فضا معرفی کند موفق است.
در واقع در راستای تعریف چیستی محتوا بهتر است این گونه گفته شود که به هر نوع اطلاعاتی در مورد یک کالا یا یک خدمات یا موضوع مشخص در قالب عکس، فیلم و متن در فضای مجازی محتوا گفته میشود. برای بهتر دیده شدن در فضای مجازی باید محتوای درستی طبق اصول تولید شده و در قالبهای متفاوت مثل یک مقاله برای سایت، یک کپشن برای پست اینستاگرامی، ویدیو برای یوتیوب و اینستاگرام، متنهای اطلاع رسانی در تلگرام و توییتر و… ارائه میشود.
مهارتهایی که هر فردی به عنوان کارشناس تولید محتوا نیاز دارد؟
فردی که کار تولید محتوا را انجام میدهد به عنوان کارشناس تولید محتوا شناخته میشود. برای فعالیت در این پوزیشن شغلی، نیاز به داشتن مدرک تحصیلی خاصی نبوده و هر فردی با داشتن مهارتهای کافی میتواند یک محتوای کاربردی و استاندارد تولید کند. اما افرادی که مدرکهایی در حوزهی نویسندگی و ادبیات دارند با خیال راحتتری قادر به انجام این کار هستند.
به طور کلی یک کارشناس تولید محتوای خوب باید مهارتهایی شامل موارد زیر را داشته باشد:
- داشتن توانایی خوب نوشتن
- مسلط بودن بر دستور زبان فارسی
- داشتن توانایی سرچ خوب در اینترنت
- آشنا بودن به مفاهیم سئو
- داشتن سرعت بالا در تایپ و آشنایی کامل با نرم افزار ورد
موقعیتهای شغلی مختلف در بخش محتوا
اشتغال در حوزهی تولید محتوا با توجه به نوع و کیفیت کاری که انجام میدهید، درآمد متغیری خواهد داشت. همانطوری که فضای مجازی دارای تنوع بالایی در پلتفرمها و برنامههای مختلف است، کار تولید محتوا نیز در زمینههای مختلف دارای تنوع بینظیری است که با توجه به توانایی و علاقهای که دارید میتوانید در هرکدام از آنها مشغول به کار شوید.
در ادامه به معرفی و بررسی موقعیتهای شغلی مختلف در بخش محتوا میپردازیم.
ادمین شبکههای اجتماعی
به توجه به محبوبیت بالایی که شبکههای اجتماعی مختلفی مثل اینستاگرام، تلگرام، توییتر، یوتیوب و فیسیوک بین افراد پیدا کردهاند، تمام شرکتها برای داشتن یک تجارت موفق، نیاز به معرفی و شناخته شدن در این شبکههای اجتماعی دارند.
بنابراین فردی تحت عنوان ادمین شبکه اجتماعی، توسط شرکتهای مختلف استخدام شده تا کار کپشن نویسی و معرفی کالا یا خدمات آن شرکت را انجام دهد. تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی به دو صورت متنی و تصویری انجام میشود.
کارشناس تولید محتوای وبسایتها و بلاگها
یکی دیگر از شغلهای مهم و پرطرفدار در بخش محتوا، کارشناس تولید محتوا برای وبسایتها است که با مقاله نویسی و تولید محتوای متنی برای شرکتهای مختلف فعالیت میکند. تولید محتوا برای سایتها با تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی بسیار متفاوت بوده و آشنایی فرد با مفاهیم سئو ضروری است.
تسلط داشتن بر اصول بهینه سازی موتور جستجو یا سئو، باعث میشود تا متنی که نوشته میشود بازدید بالایی داشته باشد و سایت مورد نظر در رتبهی اول موتورهای جستجویی مثل گوگل قرار بگیرد. برای انجام اینکار، دانستن نیاز افراد و نوشتن دربارهی آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
کپی رایتینگ
یک نویسندهی کپی رایتر خوب درآمدی بیشتر نسبت به سایر افراد مشغول در حوزهی تولید محتوا دارد. در واقع وظیفهی کپی رایتینگ در یک شرکت این است که شعارهای تبلیغاتی کوتاه و جذاب بنویسد، طوری که خواننده با خواندن آن جذب کالا یا خدمات مورد نظر شود.
برای نوشتن متنها و شعارهای کوتاه تبلیغاتی، علاوه بر مسلط بودن به اصول نوشتن و دستور زبان، نیازمند مقدار زیادی خلاقیت، ذوق نویسندگی و ذهنی فعال نیز است.
کارشناس تولید محتوای فریلنسر
یکی از مزایای مهم شغلهای مرتبط با تولید محتوا این است که امکان دورکاری و آزادکاری برای افراد وجود دارد. یک نویسنده محتوای فریلنسر، امکان این را دارد که برای پروژهها و شرکتهای مختلف، در هر زمانی که میخواهد کار کند. در واقع این شغل برای افرادی که نیازمند یک کار پاره وقت و از راه دور هستند، مثل دانشجویان بسیار مناسب است.
اما از معایب این شغل میتوان به نداشتن امنیت کاری اشاره کرد، زیرا پیدا کردن مشتری بستگی به خیلی از عوامل داشته و ممکن است فرد برای مدتی پروژهای برای انجام دادن پیدا نکند. در نتیجه درآمدی هم نخواهد داشت.
سناریو نویسی
سناریو نویسی یکی از مشاغلی است که هنوز به عنوان یک شغل کامل در ایران شناخته نشده است. اما تمام شرکتهای بزرگ تجاری، برای ساخت تیزر معرفی و تبلیغ محصول یا کالای خود، نیازمند به فردی تحت عنوان سناریو نویس هستند تا یک داستان و روایت جذاب برای ویدیوی تبلیغاتی مورد نظر بنویسد.
در این شغل لازم است حتما فردی که سناریو برای تیزر تبلیغاتی مینویسد، علاوه بر اینکه به معرفی کامل کالا یا خدمات مورد نظر و بیان ویژگیهای آن به مخاطب میپردازد، یک خط داستانی جذاب و گیرا نیز برای ویدیو در نظر بگیرد.
خبر نویسی و روزنامهنگاری
نوشتن خبر برای روزنامهها از زمانهای بسیار دور به عنوان یک شغل برای افراد نویسنده محسوب میشده است. امروزه نیز مجلات و روزنامههای زیادی به شکل کاغذی یا دیجیتال ارائه میشوند که دارای خبرنویسهای زیادی هستند. علاوه بر این برنامهی اخباری که از صدا و سیما پخش میشود نیز، دارای نویسندهای ماهر تحت عنوان خبر نویس برای اخبار خود است.
در آخر
همانطور که گفته شد، امروزه تولید محتوا به عنوان امری ضروری و البته محبوب بین مردم شناخته شده که دارای موقعیتهای شغلی متفاوتی است. تولید محتوای مخصوصا در فضای مجازی در زمینههای مختلف، به همهی افراد از یک دانش آموز در حال تحصیل تا پزشکی که در حال مداوای بیماران خود است، کمک میکند.
همچنین با توجه به رشد چشمگیر دنیای وب و اینترنت بین مردم و اینترنتی شدن بسیاری از امور، داشتن شغلی که به این موضوع مرتبط است به دلیل داشتن آیندهی کاری روشن، یک اتفاق خوب به شمار میرود. بنابراین اگر علاقهمند به نویسندگی هستید و در این زمینه استعداد دارید، با کمی ذوق و خلاقیت و مطالعه در مورد آن، میتوانید کار تولید محتوا را شروع کنید.