مدیر شبکه اجتماعی یا ادمین شبکه اجتماعی به فردی میگویند که وظیفه مدیریت صفحات اجتماعی یک مجموعه را بر عهده دارد و تمامی امور گرداندن این صفحات اعم از تولید برخی مطالب، بارگذاری آنها، پاسخگویی به مخاطبین صفحه و به طور کلی استراتژی گرداندن صفحه را تعیین میکند. امروزه این شغل در مجموعهها و سازمانهای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که بسیاری از شرکتها و سازمانها از این بستر برای ارتباط با مخاطبان خود استفاده میکنند و به طور کلی داشتن یک استراتژی درست و مناسب با اهداف سازمان در مدیریت صفحات اجتماعی به بهبود وجه یک برند کمک شایانی میکند.
با توجه به نکات گفته شده در اهمیت این موضوع احتمالا تا الان متوجه ضرورت این شغل شده باشید، فعالیت به عنوان مدیر شبکه اجتماعی شاید در نگاه اول آسان به نظر برسد اما باید بدانید که خدمات مدیریت شبکه اجتماعی نیز مانند هر شغل دیگری پیچیدگیهای خود را دارد و اگر میخواهید در این شغل حرفهای شده و به درآمد مناسبی دست یابید لازم است که یک سری از مهارتها را آموزش ببینید.
کار ادمین شبکه اجتماعی چیست؟
مدیر یا ادمین شبکه اجتماعی به طور کلی در بخش بازاریابی، دیجیتال مارکتینگ، روابط عمومی و یا ارتباطات یک مجموعه فعالیت میکند. این شخص تمامی صفحات یک برند را در شبکهای اجتماعی نظارت، بررسی و تحلیل میکند و سایر افراد تیم خود را راهنمایی میکند تا بر اساس استراتژیهای مد نظر مجموعه عمل کنند. با توجه به سرعت بالای تولید و بهروزرسانی اطلاعات در دنیا امروز و آپدیت شدن مطالب در هر حوزهای در اینترنت احتیاج به یک ادمین شبکه اجتماعی خوب بیش از پیش مشخص میشود. یک مدیر خوب برای ارائه خدمات مدیریت شبکه اجتماعی باید بتواند با سرعت کار کند و همواره اطلاعات خود را در زمینه برند مربوطه و حوزه فعالیتش به روز نگه دارد. مهم است که یک مدیر، اطلاعات خود را با اعضای تیمش به اشتراک بگذارد و همواره از اهداف و برنامهریزیهای جدید شركت مطلع باشد تا بتواند سیاستهای تبلیغاتی تطابق با آن را پیش بگیرد و این موضوع را در گرداندن شبكههای اجتماعی برند نیز لحاظ كند.
وظایف ادمين شبكه اجتماعي چيست؟
- توليد تقويم محتوايي براي تمامي صفحات برند در شبكههاي اجتماعي مختلف
- انتشار مطالب جديد در برنامههای مختلف، چرا که تولید محتوای جدید اگر به طور اختصاصی برای هر پلتفرم صورت گیرد بسیار اثرگذارتر است.
- پاسخدهی سریع و مناسب به کامنتهای کاربران و مخاطبان که موجب بالاتر رفتن تعامل پیج و همچنین ایجاد ذهنیت مثبت از برند در ذهن مخاطب میشود.
- ایجاد کمپینهای تبلیغاتی جهت ترویج نام برند و شناختهشدن برند در ذهن مخاطب
- پیگیری بلند مدت استراتژیهای درپیش گرفته شده برای پیج و کمپین های مختلف تبلیغاتی
- تجزیه و تحلیل دقیق آمارهای صفحات اجتماعی و موفقیت روشهای تبلیغاتی
- شناسایی دقیق روش های اشتباه بازاریابی که منجر به هدر رفتن سرمایه میشوند.
- تعامل با گرافیستهای مجموعه برای تدوین استراتژیهای بهتر در زمینه تبلیغات بصری
- استفاده از روشهای تعاملاتی و تبلیغاتی برای رشد برند مانند اینفلوئنسر مارکتینگ و تبلیغات پولی
- استفاده از روشهای جدید و به روز مانند ریلیز در اینستاگرام از دیگر وظایف ادمین شبکه اجتماعی است.
- داشتن یک لحن منحصر به فرد برای برند در تولید محتوا و حفظ آن در تمامی طول کار
- شناخت بستر و پلتفرمی که در آن فعالیت میکنید و تولید محتوا با لحن مناسب هر شبکه
برای یادگیری ارائه خدمات شبکه اجتماعی چه اقداماتی را لازم است دنبال کنیم؟
- به دنبال کسب تجربه در تهیه تقویم و استراتژی بازاریابی سوشال مدیا باشید.
- به دنبال اخذ مدرک در رشتههای مربوطه نظیر مدیریت یا بازاریابی و یا کسب تجربه کاری باشید.
- همواره در شبکههای اجتماعی فعال باشید و از آنها برای تولید و نشر محتوای هدفمند استفاده کنید.
- در کورسها و دورههای مختلف شرکت کرده و به خوبی در زمینه خدمات مدیریت شبکه اجتماعی آموزش ببینید.
- به عنوان ادمین شبکه اجتماعی رزومه داشته باشید؛ از نمونه کارهایتان یک رزومه جامع و آنلاین بسازید.
- برندهای مورد علاقهتان را در شبکههای اجتماعی مختلف دنبال کنید و از استراتژیهای آنها برای تولید محتوا و بازاریابی الگو بگیرید.
کسب تجربه در تهیه استراتژیهای بازاریابی شبکههای اجتماعی
تدوین استراتژی برای مدیریت صفحات اجتماعی یکی از مهمترین وظایف یک ادمین شبکه اجتماعی است؛ بنابراین بسیار اهمیت دارد که بتوانید از پس این امر به خوبی برآیید چرا که داشتن یک استراتژی مناسب در تولید محتوا و سپس گرداندن شبکههای اجتماعی برند میتواند منجر به موفقیت چشمگیر یک برند شود و به افزایش اعتماد عمومی به برند و شناخته شدن نام آن بینجامد و بالعکس آن نیز صادق است که یعنی اگر یک استراتژی اشتباه برای تبلیغات و بازاریابی برند در پیش گرفته شود محبوبیت برند از دست رفته و نام آن خدشهدار میشود. در این زمینه میتوانید از دیگر افرادی که خدمات مدیریت شبکه اجتماعی ارائه میدهند مشورت بگیرید و درباره روش های تبلیغاتی و یا مثلا چرایی انتشار هر محتوا یا پست سوال بپرسید.
درباره فضای هر پلتفرم اطلاعات کافی جمعآوری کنید و بدانید روشهای مناسب تبلیغات و تولید محتوا در هر شبکه اجتماعی متفاوت است. برای مثال اگر برند شما یک چنل یوتیوب، یک صفحه اینستاگرام و یک صفحه توییتر داشته باشد؛ به عنوان ادمین شبکه اجتماعی برای چنل یوتیوب نیاز به تولید محتوای خلاقانه در قالب ویدیوهای طولانی نظیر مقایسه محصول یا خدمت و معرفی کامل آنها دارید. در پیج اینستاگرام میتوانید از تبلیغات به روش اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده کنید همچنین ویدیوهای کوتاه نظیر ریلیز این روزها در اینستاگرام بسیار پربازده هستند و مخاطبان زیادی را به صفحه برند شما میکشانند. در فضای توییتر نیاز دارید تا شوخطبع و گزیده گو باشید. در پلتفرم توییتر به علت محدودیت کاراکتر لازم است تا افراد در کوتاهترین جملات منظور خود را به بهترین شکل بیان کنند؛ همچنین اگر خواستار وایرال شدن توییتها و ریتوییت شدن آن توسط دیگران هستید لازم است تا شوخطبع باشید.
شبکههای اجتماعی خود را فعال نگه دارید
مهمترین نکته در رشد پیج و در نهایت اثرگذار بودن تبلیغات؛ مداوم بودن تولید محتوا است. خودتان صفحهای را فرض کنید که هر از چندگاه و بدون ترتیب و تاریخ مشخص و مداوم پست میگذارد؛ هیچکدام از ما چنین صفحهای را در طولانی مدت دنبال نخواهیم کرد چرا که احساس میکنیم مطالب مفیدی برای ارائه ندارد و این بی نظمی نیز حوصلهمان را سر میبرد. پس فارغ از پلتفرمی که در آن فعالیت میکنید نظیر توییتر، اینستاگرام و یا حتی یوتیوب بسیار اهمیت دارد که شما یک تقویم محتوایی تدوین کرده باشید و در این زمینه استراتژی مشخصی را در پیش گرفته باشید. چرا که تداوم مهمترین نکته در پیشرفت و رشد هر صفحهای در شبکههای اجتماعی مختلف است. اگر فعالیت شما از حدی کمتر باشد مخاطب به مرور نام و برند شما را از یاد خواهد برد و این موضوع ضررهای جبران ناپذیری به برند شما وارد خواهد کرد خصوصا در دورانی که انواع برندها در هر حوزهای با قدرت در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند و با سهلانگاری در این زمینه به راحتی از رقبای خود عقب میافتید.