انواع دسته بندی‌ های محتوا

انواع محتوا

برای تولید یک محتوای خوب، باید انواع محتوا را شناخت و با توجه به نیاز مخاطب و سلیقه خود، آن را طراحی و تولید کرد. تولید محتوا یک راه برای افزایش ارزش به مخاطب است که این ارزش می‌تواند علمی، پزشکی و تحصیلی و غیره باشد.

تولید محتوا انواع مختلفی داشته و برای تولید هر کدام، نیاز به سواد و مهارت خاصی است. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با انواع محتوا آشنا کنیم.

دسته بندی محتواها

محتواها به 3 دسته تقسیم می‌شوند که این دسته بندی، بستگی به نوع مخاطب، نوع انتشار و طراحی محتوا دارد که در ادامه، به تک‌تک این دسته بندی‌ها جداگانه می‌پردازیم.

  • محتوا از نظر مخاطب دریافت‌کننده
  • محتوا از نظر نحوه انتشار شدن
  • محتوا از نظر طراحی و تولید

محتوا از نظر مخاطب دریافت‌کننده

یکی از دلایلی که روی نحوه نوشته شدن و طراحی محتوا اثر دارد، مخاطب آن است. قبل از تولید هر نوع محتوا، ابتدا باید به نوع مخاطب آن توجه کرده و طبق سواد و نیاز مخاطب، آن را طراحی کنید.

مخاطب محتوا، عام مردم هستند.

وقتی مخاطب محتوای شما عام مردم باشند، حتماً باید از قلم روان و اصطلاحات عامیانه استفاده کنید تا در ذهن مخاطب بمانید. تولید محتوا، به جهت ارزش دادن به مخاطب است و باید طبق سواد و نیاز آن باشد. پس، در این نوع محتوا سعی کنید به همه موضوعات بسیار ساده و روان بپردازید.

مخاطب محتوا، قشر خاص هستند.

در این نوع محتوا، معمولاً باید از افراد متخصص در زمینه محتوا کمک گرفت تا محتوای دقیق و کاملی تولید شود. هدف این محتوا، قشر خاصی از جامعه بوده که قطعاً از سواد و علم خاصی برخوردار هستند؛ پس، محتوا باید خیلی تخصصی‌تر نوشته شده تا چیزی به سواد و علم مخاطب افزوده کند. به طور مثال، وقتی مخاطب یک محتوا پزشکان متخصص پوست و مو هستند، باید از اصطلاحات تخصصی و منابع علمی دقیق استفاده شود.

محتوا از نظر نحوه منتشر شدن

نحوه انتشار در دیده‌شدن محتوا بسیار مؤثر است و انواع مختلفی هم دارد. بسترهای انتشار محتوا شامل تلویزیون، رادیو، سایت، مجله، روزنامه، شبکه‌های اجتماعی و وبلاگ شخصی است که معمولاً باتوجه‌به نوع مخاطب، یک یا چند تا از بسترهای انتشار، انتخاب می‌شود. به طور مثال یک محتوا پزشکی، می‌تواند در وبلاگ شخصی یک پزشک، سایت یک بیمارستان یا کلینیک، مجله‌های پزشکی و حتی شبکه‌های اجتماعی قرار بگیرد. حتی، این محتوا می‌تواند در تلویزیون یا رادیو نیز پخش شده و منتشر شود. نکته قابل‌توجه، این است که یک محتوای پزشکی قطعاً در سایت‌های فروش محصولات آرایشی یا مجله‌های آموزش آشپزی مخاطب ندارد و باید به این موضوع توجه شود که محتوا در کجا منتشر می‌شود.

محتوا از نظر طراحی و تولید

محتوا از نظر طراحی و تولید

نوع طراحی محتوا، در کل به چهار دسته تقسیم شده که هرکدام از این دسته‌ها، شامل چند بخش می‌شوند. طراحی هرکدام از این چهار نوع محتوا، نیاز به عام و مهارت خاصی دارد و بهتر باتجربه کافی تولید شود.

محتوای متنی

با گسترش و پیشرفت محتوای تصویری و ویدئویی، باز هم بسیاری از مردم علاقه‌مند به خواندن محتوا و مقاله هستند. در تولید محتوای متنی، داشتن قلم روان و شیوا از اهمیت بالایی برخوردار است. قلم خوب، به جذب مخاطب کمک کرده و او را برای خواندن محتواهای بیشتر مشتاق می‌کند. تولید محتوای متنی نیاز به قواعد و قانون خودش را دارد که در هنگام نوشتن، همه این موضوعات باید رعایت شود.

محتوای تصویری

بیش از 90 درصد اطلاعاتی که به مغز مخاطب وارد شده و ماندگار می‌شود، از محتوای تصویری است. تولید محتوای تصویری از محتوای متنی ساده‌تر بوده و در ذهن مخاطب نیز ماندگارتر است. در این نوع محتوا، باید تمام اطلاعات دریافتی را در قالب یک عکس جا داده و یا با کمک چند عکس، این اطلاعات را برای مخاطب ارسال کنید. نحوه انتشار محتوای تصویری بسیار گسترده بوده و در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی، قابل‌انتشار است.

از مهم‌ترین محتواهای تصویری می‌توان به اینفوگرافیک اشاره کرد که پیام محتوا را برای مخاطب قابل‌درک می‌کند. اینفوگرافیک یک تصویر گرافیکی طراحی شده است که تمام اطلاعات و آمار موردنیاز آن محتوا را در قالب یک عکس به شما می‌دهد. این نوع محتوای تصویری بسیار کاربردی بوده و ماندگاری زیادی در ذهن مخاطب دارد. اینفوگرافیک‌ها معمولاً در برنامه فتوشاپ طراحی می‌شوند و حتی در برخی، استفاده از نمودار نیز رایج است.

محتوای تصویری

محتوای صوتی

محتواهای صوتی یکی از قدیمی‌ترین شیوه‌های تولید محتوا است و قدمت آن، به ساخت اولین رادیو بازمی‌گردد. این نوع محتوا امروزه خیلی طرف‌دار نداشته ولی بازهم عده‌ای از مردم، در هنگام رانندگی، پیاده‌روی یا ورزش، ترجیح می‌دهند که محتواهای صوتی گوش دهند. پروسه ساخت محتوا کمی پرزحمت‌تر از محتواهای قبلی بوده و نیاز به مهارت‌های بیشتری دارد. این مهارت‌ها شامل صدای خوب، لحن بیان خوب، مکان مناسب برای ضبط صدا و حتی تدوین صداهای ضبط شده است. تمام این مهارت‌ها کنار هم، یک محتوای صوتی خوب را تولید می‌کند ولی بدون همه این مهارت‌ها هم، انجام این کار ثمربخش است. فقط کافی است که با برنامه ضبط صدا تلفن همراه خود، تولید محتوا صوتی را شروع کنید.

پادکست یکی از مهم‌ترین و جوان‌ترین محتواهای صوتی در حال حاضر است که قطعاً شنونده‌های خاص خودش را دارد. در ایام کرونا، گوش‌دادن به انواع پادکست‌های سرگرم‌کننده و یا کتاب‌های صوتی، بسیار بین مردم باب شده و شنونده‌های بیشتری پیدا کرده است.

محتوای ویدئویی

تولید محتوای ویدئویی که در سال‌های اخیر بسیار باب شده، بیشترین میزان بازدید را داشته و مردم علاقه بیشتری به آن نشان داده‌اند. تولید این نوع محتوا، نیاز به مهارت بیشتری داشته و از سایر محتواها، پروسه تولد سخت‌تر و زمان‌بر دارد، همچنین، نیاز به مطالعه و طراحی دقیق داشته و ازاین‌رو شاید برای تولید یک محتوای ویدئویی خوب، نیاز به یک تیم حرفه‌ای باشد. برای تولید یک محتوای ویدئویی خوب نیاز به بازیگر، فیلم‌بردار، تدوینگر، موسیقی خوب، متن خوب، طراحی جلوه و کارگردان است.

  • محتوای ویدئویی جذابیت گرافیکی بالایی داشته و از نظر بصری، برای مخاطب جذاب‌تر است.
  • محتواهای ویدئویی به دلیل داشتن هم‌زمان محتواهای متنی، تصویری و صوتی، بیشتر در ذهن مخاطب جای می‌گیرد.
  • امکان کپی‌کردن محتواهای ویدئویی از سایز محتواها بسیار کمتر است.
  • محتواهای ویدئویی، در همه شبکه‌های اجتماعی پربازدید قابل‌انتشار بوده و قطعاً بازدیدکننده‌های بیشتری نیز دارد.

در آخر

انواع محتواها برای تولید شدن نیاز به مهارت و سواد خاصی دارند و برای تولید کردن یک محتوای خوب، از قبل باید موردمطالعه و بررسی قرار بگیرد. برای بیشتر دیده‌شدن محتوا باید از بستر درستی استفاده شود تا مخاطب‌های هدف به سمت آن جذب شده و از آن بازدید کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *